Thursday, August 11, 2011

Tart Shell @ Tart Pastry

bila mana… berkobar-kobar
di dada… berkobar-kobarrrrrrrrrr

oh! dulu q sangat suka Vince AF1!

Lately ni q suke sangat baking.
semangat berkobar-kobar mcm lagu vince
buat tart,
pie,
cookies,
haaaa.. lepas ni nak buat kuih raya..
tapi yang simple je..

maklumlah, q dengan kak yah amateur lagi 

seronok tau bila ape yang kita buat menjadi.
bile q upload pic kat fb, kawan-kawan nak resepi

ok, ni q nak share resepi untuk pastri..
pastri ni sedap..
tak rugi if u'ol try..



Ingredients:

  • 63g icing sugar (resepi die macam ni, ape bole buat.. haha.. nak senang timbang, buat la 70g)
  • 250g flour
  • 125g butter
  • 1 egg (grade B)
  • 1/2 teaspoon vanilla essence
Method:

  1. Sift flour and sugar into mixing bowl
  2. Rub butter into flour mixture until resembles coarse crumbs
  3. Add in egg and vanilla essence
  4. Shape dough into ball and refrigerated before using. 
  5. Insert into the mould and bake. (Bake at 180 C for 25-28 minutes)
Pastri ni lepas bakar, boleh simpan lama. 3 bulan rasenye. tapi kne store kat dalam bekas kedap udara macam Tupperware ;)

Ade tart yang pastri die kene bakar dulu, ade yang pastri tu kne bakar sekali dengan filing. Kalau macam Fruit Tart ni, Cheese Tart and Bluberry Tart, kene la siap kan pastri dulu, bakar siap-siap taw.

Ohye, sebelum q lupa, jiran q time part 6 diploma dulu, Farhani Mazlan ade request q terangkan cara tekan pastri dalam acuan.. susah la nak cakap.. tapi q jumpe video ni kat youtube.. bole la jadikan panduan..


okay, lepas-lepas ni q bagi resepi untuk buat filing. tu pun if ade yang request.. :) 

GOOD LUCK!


4 comments:

.zara. said...

sodappppp!
den datang ghayo nt den nak yo! :)

~Queen Q~ said...

datang laaa! :)

fadh leyanie said...

nak try buat jugak !:P

~Queen Q~ said...

@fadh leyanie: goodluck!