Wednesday, August 10, 2011

8 Ramadhan 1432 : Isnin Hari Bubur.. yeay!

Do you realised what I realised??
q makin malas nak menaip kan??
what a lazy blogger I am??
Aigoooooooooooo..

abaikan lah!

Seperti biasa (biasa ke?) pada hari Isnin, kami akan makan bubur nasi.. dengar macam tak best je kan.. "bubur nasi je?" tapi kan sedap gila kot! berkhasiat plak tu. sebab dalam bubur ni ade banyak halia. memang keluar semua angin kus-kus yang ade dalam badan ni.. sendawa tak ingat!

[kenapa orang guna ayat macam tu? bla bla bla TAK INGAT.. ape yang tak ingat? cakap la terus terang macam " bla bla bla TAK INGAT DUNIA.... kan senang~]

ok, ok.. mari kembali ke jalan yang benar, tadi tengah cakap pasal bubur nasi kan.. hari tu mak yue blanje makan bubur nasi kat KL.. sedap la jugak. tapi, kalau kita masak, buat sendiri lagi jimat. masak bubur nasi 1 pot, 1 rumah boleh makan. 1 pot tu, alahai, berapa ringgit sangat lah kan? tapi, cube korang pegi kedai, mau nye di charge RM2.50 semangkuk, paling kurang.. Oh my! teringat moi sup makcik kulat tu la! as a conclusion, masak lah sendiri supaya keluarga aman harmoni.

Bercakap pasal keluarga harmoni, memang wajib lah kite kaum perempuan ni masuk dapur, masak untuk family. Especially yang dah ade anak tu. sekarang ni macam-macam kes ada. semua orang mesti dah tengok video pekerja KFC tu kan? tak patut sungguh la diorang buat macam tu.kan? MAKANAN kot! makanan ni nanti jadi darah daging kite, kalau makanan tu dah kotor kena tapak kaki la, perahan kain buruk la, memang tak berapa baik lah kita ni jadinya nanti. Tapi semua ni ade hikmah, sekarang ni aqashah dah tak nak KFC.. berjaya gila provokasi yang q buat tu! yeay me! yeay me!

mak pernah pesan, tengah-tengah potong bawang, ikan ke, ape-ape lah selawat lah. memang bagus. ape yang bagus? oh, nanti lah q siasat ye :) :) :) pemalas sikit sekarang ni!

mesti dah bosan baca q mengomel ni kann? ok, let me introduce you to Bubur Nasi and the Gang! yeay!

Hallo, ich bin Bubur Nasi

lauk pauk mauk

lobak masin

ikan bilis

kailan ikan masin
paru pedas!

telur masin
Lauk-lauk ni semua masin.. hohoho.. nasib baik bulan puasa, ada lah jugak alasan nye.. thehe.. nasib baik bubur tu kosong tak masin. kalau tak sure boleh bukak kedai runcit sebab excess salt dalam badan.. hehe..

Buah Melaka @ Onde-onde 
Buah melaka ni jadi penawar duka lara..
eh bukan!
pemanis mulut la :):):)

dah lewat ni, kena tidur.
nanti susah pulak bangun sahur..
Tata!!
Assalamualaikum.

7 comments:

Marya Hana said...

tak rajin menaip pon, tu diaaaaa :D

tengok bubur tu teringat kedai kat luar uitm dulu ade jual mcm tu jugak. bubur dengan lauknya, sekarang takde dah..

so TERLIUR tgk gambar tu :P

.zara. said...

bukan main panjang lagi entry kali ni. ehhe! baru nak komplen entry yg sikit sangat word nye tu... ehhe! as usual, juadah berbuka family q mmg havoc!

~Queen Q~ said...

Marya Hana: bubur nasi kat arau dulu panggil moi sup. sebab bubur tu die letak sup. sedap! ade ayam.. hehe.

~Queen Q~ said...

zai: tibe-tibe je ade sumtin nak cakap. kalau tak memang sunyi la blog ni. q kan PENDIAM.. huhu..

bubur je zai.. x havoc mane pun..

.zara. said...

kalau bubur kosong = itu x havoc la q. tapi kalau dah bubur tu macam2 pulak lauknye, havoc lah bagi zai sebab zai kat umah berbuka pun3 orang je. simplest menu will do! :)

haik? cik marya hana kite pun adelah! woahahaa~

~Queen Q~ said...

baiklah zai.. kami mmg nak makan sedap je.. hohoho.. even simple tapi mesti nk sedapp. yummy..

Marya Hana kwn zai? jmpe kat blog elia tu, pastu tgk die slalu komen kat zai :)

.zara. said...

hehe! yup... bf dia classmate zai time sekolah rendah & menengah. bestfriend wan. mestilah kenal... hehe!