Friday, August 12, 2011

Favicon menjadi!

Assalamualaikum..

SIAPA SEDAR BLOG  NI ADE FAVICON?????????????

Sepatutnya q tengah tidur sekarang ni.. tapi macam mana boleh terbuat entry baru plak ni? takde setting-setting publish time nye lah. tadi q dah tidur betul-betul. suddenly orang yang disayangi call.. terjaga la.. hehe.. lepas tu nak tidur balik, tapi tengok laptop ade draft resepi tart tu.. continue la post jap.. dah tengok belum resepi tu?? resepi tu dalam entri sebelum ni je.. kalau nak tahu just cari older post. InsyaAllah boleh jumpa.

Oh ye, q nak cakap pasal Favicon ni sebenarnya.. q tengok ramai blogger yang dah tukar icon blog diorang. q rase macam kewl je.. (ceh, poyo jap) so q pun teringin nak try.. mula-mula try tukar kat Design > Favicon. upload la pic. hampeh tak de hasil.

then q tengok ade blogger yang buat tutorial on how to install favicon. q pun bace & fahami. q siap design logo kot! logo ni inspired by kelas pendidikan seni time f3 dulu.. hehe.. q memang surrender lah kalau bab-bab seni, lukisan sme ni. Time tu cikgu suruh buat logo, kena simple, guna 2 atau 3 warna sahaja & mudah orang identify. q pun try.. dapat la hasilnye ala-ala macam ni.


Seingat q, q guna warna purple + putih.. senang je q  buat ni. amek jangka lukis (betul ke ni name die?) buat bulatan, garis-garis sikit, then color.. bile hantar, q dapat A!!!! gila lah! Pendidikan Seni kot! time tu q baru lah q rasa ape yang Leonardo da Vinci rase lepas die berjaya hasilkan gambar Mona Lisa! puas-hati-sungguh!

heloooo.. eh.. eh.. mengelamun sampai ke sekolah plak q.. ehehe.. q sambung ye. Dah ade logo ni, q pun try la install favicon ikut step.. HAMPEH, tak menjadi jugak! 2-3 hari jugak la q try.. memang dah give-up la.. dalam hati berkata: "Favicon tu mungkin bukan dicipta untukku".. huuu.. (pasrah je)..

satu hari ni, q online guna laptop lain. guna mozilla bukak blog. terkejut q bila nampak favicon kat blog q.. dah menjadi rupenye. Alhamdulillah.. Bile q try guna google chrome, NOTHING.. sedih lagi! tapi q still puas hati sebab atleast, ape yang q buat menjadi la kan.. q just harap ade la orang yang online guna mozilla & nampak favicon q.. ehehe.. suka gila!

Semalam la q baru sedar guna google chrome pun dah boleh view favicon q.. 

saya lah manusia paling bahagia disaat ini!


so, how was it? ok x? sesape yang belum buat lagi, try la.. seronok taw! GOOD LUCK!

ok la, dah lewat ni. nak tidur.. goodnight!





7 comments:

.zara. said...

uik? baru perasan eh q...? zai rase da lmost a week kot zai tgk blog q age favicon tu. zai pkai google chrome. huu. neway, tahniah! :)

~Queen Q~ said...

alamak zai! malu q mcm ni T.T

.:iEyaaYaya:. said...

ouh mcm tu rupenye favicon baru tawu..hehe

~Queen Q~ said...

ieyaa yaya: yes darling.. try la buat.

Bigdaddyz said...

cantik juga tu...hehe

~Queen Q~ said...

tq! :)

'rudy Tensai' said...

ade gak hati nk buat... nnt la bile rajin g cr2 tutorial favicon ni... kasi la suggest link yang bagus... =)